"If you aim at nothing you will hit it every time"

~ Zig Ziglar ~

Doeltreffend zijn

Inleiding

Dr. Steve Bonenberger (stevebonenberger.com) is een man die in zijn leven door diepe dalen is gegaan. Hij doet dat echter op zo’n bijzondere manier dat jij en ik daar krachtig van kunnen profiteren. Hij leerde in de verschillende ‘valleien van tranen’ dat hij extra goed moest opletten wat er met hem gebeurde als hij diep in de put zat. Hij vertelt: ‘in de moeilijke perioden in mijn leven verloor ik eigenlijk alles. Wie ik dacht te zijn, wat ik deed, mijn dromen en doelen. Tegelijkertijd observeerde ik dat sommige eigenschappen en verlangens bleven. Sommige dromen gingen niet dood. Er waren bepaalde activiteiten die ik juist begon te ontplooien in deze tijden. Al terugkijkend ben ik tot de conclusie gekomen dat het mijn unieke en geniale potentie voor het nieuwe seizoen blootlegde.’ Hij zegt verder ‘Ik ben verschillende keren dicht bij de dood geweest maar in plaats me te schikken in het onvermijdelijke begon ik te schrijven en me wierp op het coachen van mensen. Ik ontdekte dat na een ‘stervensproces’ pas nieuw leven kan ontstaan.’

Wat doe of deed jij als je op ‘rock bottom’ bent of was? Wat creër je, wat schrijf je, wat zeg je, welk werk doe je, waar ga je heen, wie spreek je, aan welke gewoonten hou jij je vast, hoe kijk je naar jezelf? 

Puinhoop

Je zou terecht kunnen opmerken dat je leven niet persé een puinhoop hoeft te zijn om achter jouw genialiteit te komen.  Persoonlijk denk ik dat het wel van elementair belang is maar of het waar is voor jou weet ik niet. Tegelijkertijd ben ik er van overtuigd dat fases waar het je voor de wind gaat en alles wat je aanraakt veranderd in goud net zo van belang zijn. Ook de seizoenen waar alles stil lijkt te staan hebben hun functie om jou te brengen waar je ten diepste voor bedoeld bent. Alle seizoenen hebben hun eigen uitdagingen, hun eigen kansen en vergen een andere attitude. De kunst is om te onderscheiden in welk seizoen jij je bevindt en welke kennis, vaardigheden en houding er nodig zijn om deze fase tot een succes te maken. Het is mijn hypothese dat je in iedere fase doeltreffend kunt zijn en een beetje dichter bij de kern kunt komen van wie jij bent en de betekenis van jouw leven.

Mijn verhaal

In februari 2022 verslechterde mijn toch al beroerde gezondheid nog verder. Ik bleek al lange tijd de ziekte van Lyme te hebben en door COVID-19 kwam ik in een neerwaartste spiraal terecht.

Vermoeidheid, zwakheid en brein mist waren de realiteit van alle dag. Ik moest me volledig ziekmelden en kwam in een traject van ontslag terecht. Mijn gedrag veranderde. Ik was niet langer de vrolijke, energieke en enthousiaste vader, echtgenoot en docent. Ziek zijn heeft letterlijk een negatieve invloed op alle aspecten van het leven. Ik kreeg bijvoorbeeld een kort lontje naar mijn kinderen, was nauwelijks belastbaar voor klusjes in huis en had moeite om echt ‘betrokken’ te zijn op mijn vrouw. Ik kwam hard op rock bottom terecht en ik ben daar eerlijk gezegd nog steeds niet helemaal weg. Ik krijg nog steeds zware behandelingen tegen de Lyme, moet me aan een super strikt voeding- en trainingsschema houden, ik heb geen zicht op ander werk en heb het gevoel dat mijn leven stukje bij beetje uit elkaar valt.

Blog 1 doeltreffend zijn

Sense of meaning

In de bovenstaande alinea wordt duidelijk dat ik net zo kwetsbaar ben als jij en dat ook ik net zo min als jij geen voorgekookte antwoorden of oplossing heb. En toch wil ik ondanks alles dat mijn leven doeltreffend is, ken je dat? Bij doeltreffen denk ik in de eerste instantie aan iets bereiken of aan een doelpunt scoren. En dat is volgens mij een belangrijk element van de betekenis. Echter, uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat ieder van ons een diep verlangen heeft om een krachtige gevoel van betekenis in het leven te ervaren. Dat betekent dat je het gevoel hebt dat het leven samenhangend en begrijpelijk is. Dat je het idee hebt dat je leven een duidelijk doel en richting heeft en dat je leven van belang is en waarde heeft. Dit wordt ook wel een ‘sense of meaning’ genoemd.

Velen worstelen

Wanneer je ervaart dat het leven vol is met waarde, nut en betekenis dan geeft dat een hele diepe tevredenheid: je treft doel! Helaas geeft 50% van alle mensen aan weinig doel of betekenis te ervaren in het leven en voor jongeren is dat zelfs 75%. Daarbij geeft 50% van de jongeren aan weinig of geen vertrouwen in de toekomst te hebben. De COVID crisis heeft nog eens extra stress gebracht waardoor de mentale gezondheid van van velen wordt aangetast door angst, onzekerheid en eenzaamheid.

Wellicht herken jij jezelf in de beschrijving van mijn verhaal. In deze blog wil ik je bemoedigen en troosten. Ik geloof dat de huidige moeiten enerzijds een onvervalst drama zijn maar tegelijkertijd kansen in zich herbergen die je anders nooit gehad zou hebben. Wat bedoel ik? Laat ik het duidelijk maken door mijn antwoorden te geven op de vragen die ik hierboven gesteld heb.

Nu, op het laagste punt in mijn leven, heb ik de tijd genomen om uit te zoomen. Gedurende mijn reflectie processen begonnen er verschillende thema’s zich aan mij te openbaren. De ik zal ze hieronder kort bespreken.

Creëren

Wanneer ik terug kijk op het achterliggende jaar dan sta ik versteld over wat ik heb gedaan ondanks mijn zware ziekte. Ik heb in 60 dagen een boek geschreven die jongeren helpt doel en betekenis te vinden in het leven. Daarnaast heb ik een bedrijf opgericht in het coachen van jongeren, trainen van onderwijsprofessionals en bedrijfsconsultancy. Daarbij heb ik een programma ontwikkeld die mensen helpt om al schrijvend zingeving te vinden in alle fases van het leven en langgekoesterde doelen te bereiken. Ik spreek op congressen, geef colleges op universiteiten en hogescholen en help docenten teams met het vormgeven van hun leerlijnen professionele en persoonlijke ontwikkeling. Klinkt niet als iemand die doodmoe is en zware behandelingen krijgt voor Lyme en long-haul COVID, right? En toch is het zo!

Wat doe of deed jij als je op ‘rock bottom’ bent of was? Wat creër je, wat schrijf je, wat zeg je, welk werk doe je, waar ga je heen, wie spreek je, aan welke gewoonten hou jij je vast, hoe kijk je naar jezelf?

Verbinden

Ik prijs mezelf gelukkig dat ik op mijn werk, in mijn buurt maar vooral in mijn gezin de liefde en hulp van anderen mag ervaren. Er zijn vrienden die mij opzoeken en mij regelmatig bellen. We doen samen leuke dingen en praten over de dingen van het leven. Ik zie hen letterlijk als bronnen van het leven. Als ik deze verbonheid en liefde niet had ervaren dan was ik allang ten onder gegaan. 

From pain to purpose

Elke dag dat ik langer ziek ben, krijg ik de kans om te reflecteren op wat het leven zinvol, betekenisvol en waardevol maakt. Ik krijg volop de kans om niet toe te geven aan wanhopige en angstige gedachten. Ik leer dat ik het beste kan focussen op mijn leven te geven voor anderen. Ik probeer zoveel mogelijk van wanhoop, slachtofferschap en angst vandaan te blijven door het iedere dag recht in het gezicht te kijken en te zeggen: ‘jullie gaan niet winnen. Ik kies voor het leven en leven in overvloed ondanks mijn uitzichtloze situatie. Ik zal een nieuw doel vinden en uit deze situatie zal nieuw leven voort komen voor mij en voor de wereld om mij heen.’

Natuurlijk ben ik super benieuwd hoe deze blog bij jou binnenkomt. Ik zou het ongelofelijk waardevol vinden als jij de moeite nam om met mij je ervaringen te delen. Ik moedig je aan om contact op te nemen via https://creativelifecrafting.com/contact/

Steun mijn MISSIE en PROFITEER van mijn inzichten

De Engelse versie van het paperback wordt eind februari verwacht.

Order the English Ebook here.

The English paperback will be available early 2023

Reageren? Gebruik het onderstaande formulier.