"Get out your comfortzone and wake up the sleeping giant in you"

~ Chia Thye Poh ~

De kracht van goalsetting

Introductie

Doelen stellen. Ongetwijfeld roept het bepaalde associatie bij je op. Misschien ben je er goed in, misschien ook niet. Het kan zijn dat je fases hebt dat het geweldig voor je werkt en ook tijden dat je liever maar wat aanklooit. Desalniettemin kan het van belang zijn om stil te staan bij de keuzes die jij wilt maken in 2023 en de jaren die komen. Volgens mij behoort het vermogen om te doelen stellen tot sleutelvaardigheden van deze eeuw. Iedere dag raast er namelijk een niet te stoppen informatie lawine over je heen. Onbewust kun je meegezogen worden in een maalstroom van prikkels en wordt het je onmogelijk gemaakt om zelf te kiezen waar je voor gaat en voor staat. Voor mij zijn autonomie en keuzevrijheid elementaire waarden. Daarom probeer ik (met accent op proberen) regelmatig afstand, stilte en moment van reflectie in te bouwen en opnieuw vast te stellen wat belangrijk is. Zonder doelen verdwaal ik en raak ik onthecht van mijn essentie. Daarbij helpen doelen mij om het leven beheersbaar (tot op zekere hoogte natuurlijk) en overzichtelijk te houden. Het helpt om de energie en middelen te richten op wat echt waardevol is. Heldere doelen stellen helpen ook om de  ontwikkeling en vooruitgang vast te stellen. Zonder doel kun je niet bepalen of je iets behaald hebt, toch?

Mentale gezondheid en succes

Het stellen van doelen hebben een onvoorstelbaar positief effect op je mentale gezondheid, je veerkracht en succes in het leven. Het lijkt erop dat het kiezen van een paar duidelijke en bereikbare voornemens je gelukkiger en effectiever maken. Zelfs op een biologisch vlak blijkt dat het geval te zijn. Neem het functioneren van je ogen. Je blikveld is zo smal dat het zich alleen kan focussen op één aspect. Probeer maar eens naar een vast punt te kijken en ondertussen in de periferie details waar te nemen. Dat is onmogelijk, toch? Het zelfde fenomeen wordt zichtbaar in de je perceptie van de materiële wereld. Als je naar een stoel kijkt dan bezie je die niet als losse stukken hout die in elkaar gezet zijn maar je ziet een ‘zit object’. Het lijkt erop dat we de wereld waarnemen door de bril van het doel of de bedoeling van het voorwerp of gebeurtenis. 

Het stellen van doelen hebben een onvoorstelbaar positief effect op je mentale gezondheid, je veerkracht en succes in het leven. Het lijkt erop dat het kiezen van een paar duidelijke en bereikbare voornemens je gelukkiger en effectiever maken.

Hoe

Doelen stellen begint met vaststellen wat jij ZELF wilt bereiken, dit wordt ook wel self-concordance genoemd. Daarbij heb je ook te maken met behoeften en verwachtingen van je sociale omgeving. Je bent niet alleen op de wereld. Het doel is een balans te vinden tussen wat je zelf wil en wat je met elkaar wilt. Dit kan enige tijd en reflectie vergen, want je kunt gemakkelijk verstrikt raken in de verwachtingen van anderen of een al te egoïstisch perspectief op wat jij wilt in het leven. Als je eenmaal balans hebt gevonden en een duidelijk beeld hebt van je gewenste resultaat, dan kies je drie doelen uit die voor jou de meeste prioriteit hebben. Daarna kun je deze drie doelen opsplitsen in minidoelen. Zo kun je je dagelijks concentreren op één stap tegelijk, in plaats van overweldigd te raken door een teveel aan opties.

Blog 2 de voordelen van goalsetting

Warme emoties

Een ander belangrijk aspect van effectief doelen stellen is de balans tussen ambitie en haalbaarheid. Het concretiseren van het doel is echter niet altijd een fijne exercitie. Hoe duidelijker je het doel definieert des te duidelijk je faalt als je het niet haalt. Dat is een mogelijke reden waarom je helemaal geen zin hebt om ambitieuze en concrete doelen te stellen. Want als je doelen ‘foggy’ zijn dan heb je altijd een excuus als je het niet haalt, toch? Ik heb gemerkt als ik me over deze eerste weerstand heen zet en echt eerlijk wordt over wat ik wil bereiken dan brengt dat een samenbindend effect van mijn tijd, energie en middelen te weeg. Dat heeft altijd een positief effect op mijn ‘gelukshormonen’. Zowel het stellen van doelen, werken voor doelen als het behalen van doelen is verbonden met allerlei ‘warme emoties.’ Tegelijkertijd zijn er ook momenten dat je discipline, doorzettingsvermogen en incasseringsvermogen getest worden. Zorg daarom dat je doelen bij anderen bekend zijn, dat je een soort van publiek commitment aangaat. Wanneer je doelen een vorm van een publieke deadline hebben dan creëert dat een gevoel van urgentie waardoor je motivatie krachtig blijf ook op de momenten dat het tegen zit.  

Een droom zonder plan is slechts een wens

Herijk daarbij regelmatig je motivaties, overtuigingen, behoeften, doelen en plannen. Doeltreffendheid betekent vaak in de spiegel kijken. Het is noodzakelijk om bij jezelf en anderen na te gaan hoe je vordert in de richting van je doelen en eventueel noodzakelijke aanpassingen te doen. En vergeet niet je overwinningen en successen uitgebreid te vieren. Een valkuil van doeltreffers is dat je in een constante onrust en ontevredenheid bent, dat kan je beroven van je levensvreugde en de blijdschap van je overwinningen. Neem daarom de tijd om je successen te vieren en dankbaar te zijn voor wat je hebt.

Conclusie

Kortom, het stellen van doelen is essentiële skill om je waardensysteem te beschermen en uit te bouwen. Doeltreffen doe je door persoonlijke en ambitieuze doelen te stellen die ook rekening houdt met de belangen van anderen. In dit proces zul je de positieve effecten hiervan ervaren op je mentale gezondheid en succesbeleving. Met een effectief actieplan en regelmatige reflectie is een betekenisvol en bevredigend leven ook voor jou vandaag nog binnen handbereik!

Het is mijn hoop en verwachting dat je na het lezen van deze blog bekrachtigd bent om met hernieuwde moed aan de slag gaat met het vormgeven van je leven. Twijfel niet en neem contact met me op en vertel me jouw ervaringen https://creativelifecrafting.com/contact/

Luister de podcast met Tammy, de vrouw van Jordan Peterson (wordt eind januari ’23 verwacht)

Steun mijn MISSIE en PROFITEER van mijn inzichten

Order the English Ebook here.

The English paperback will be available early 2023

Reageren? Gebruik het onderstaande formulier.