"De Michelangelo mindset is een krachtige manier van denken en benaderen van het leven die jouw helpt om je potentieel te ontwikkelen. "

De Michelangelo mindset

Introductie

De Italiaanse beeldhouwer, schilder, dichter, architect en ingenieur Michelangelo (1475 -1564) is één van de grootste kunstenaars aller tijden. Je hebt vast wel eens iets van hem gezien of gehoord. Tot op hoge leeftijd produceerde hij aan de lopende band het ene wonderbaarlijke kunstwerk na het andere. Hoewel hij tijdens zijn leven mondjesmaat wat geld en eer voor zijn werk kreeg, moest hij regelmatig strijden tegen de armoede en gekmakende bemoeiing van invloedrijke mensen. Michelangelo zag deze dagelijkse worsteling met pijnlijke beperkingen, tegenwerking en problemen als een welkome prikkel voor zijn creatieve geest. Zijn projecten waren scheppende geboortes waarvan de diepe fysieke en mentale pijnen alleen bij hem bekend waren.

Goulston

Mark Goulston is een begenadigd psychiater, schrijver en spreker. Hij bedacht het concept ‘de Michelangelo mindset’ (check zijn boek Just Listen). Volgens Mark is de Michelangelo mindset een levensvaardigheden die wordt gekenmerkt door jezelf en de ander te benaderen als kunstwerk in uitvoering. Waarbij jijzelf en de ander tegelijkertijd ook kunstenaar zijn.

Michelangelo mindset

De Michelangelo mindset is gebaseerd op het geloof dat ieder mens een unieke set talenten en capaciteiten heeft die, indien ontwikkeld en gevoed, kunnen leiden tot betekenis prestaties en diepe vervulling. Stel het je als volgt voor. Jouw leven is je atelier. De mensen met wie je werkt jouw marmer. Door jouw werk mag het prachtige kunstwerk dat zij zijn zich ontwikkelen tot de ‘volmaakte David’ (een van de belangrijkste kunstwerken van Michelangelo).

de Michelangelo mindset

Engel

Wanneer jij je traint in de de levenskunst van de Michelangelo mindset dan groeit jouw vermogen om potentieel te zien in jezelf en in anderen. Een van de beroemde uitspraken van Michelangelo vormt de basis van deze gedachte. Toen de kunstenaar gevraagd werd waarom hij in staat was tot het creëren van ‘hemelse kunst’ antwoorden hij: ‘voor mij is het simpel, ik zie de engel al in het marmer, ik verwijder alleen maar wat geen engel is.’ Er schuilt in ons allen een ‘engel’, een kunstwerk. Het vergt liefde, aandacht, hard werk en een kunstzinnig oog om het tot aanzijn te roepen. Het vereist het vermogen om de talenten en capaciteiten van jezelf en anderen te herkennen en te waarderen. Je zult verast zijn wat deze manier van kijken met je doet en de transformatie die het brengt.

de Michelangelo mindset is een krachtige manier van denken en benaderen van het leven die jouw helpt om je potentieel te ontwikkelen. De mindset stelt je in staat om  waardevolle creaties te generen waar ook anderen van profiteren.

Risico en comfortzone

Een ander aspect van de Michelangelo mindset is de bereidheid om risico’s te nemen en het oprekken van je eigen comfortzone en die van anderen. Deze mentaliteit vergt moed want, zeker in het begin, zal niet iedereen blij zijn met je ontwikkeling als levensartiest. Tegelijkertijd zul je bemoedigd worden door de resultaten die je boekt en daarom zal het niet moeilijk zijn om veerkrachtig en vastberaden door te gaan op de ingeslagen weg.

Agent of change

Wanneer jij Michelangelo mindset omarmt wordt je een change agent. Dat betekent dat je actief bijdraagt aan een positieve en productieve omgeving. Het zal je helpen om integer te handelen en anderen met eerbied en fijngevoeligheid te benaderen. Ik ben er van overtuigd dat deze mindset zal leiden tot harmonieuze en bloeiende gemeenschappen, waar iedereen wordt aangemoedigd om zijn volledige potentieel te bereiken en bij te dragen aan het algmene welbevinden.

Conclusie

Kortom, de Michelangelo mindset is een krachtige manier van denken en benaderen van het leven die jouw helpt om je potentieel te ontwikkelen. De mindset stelt je in staat om  waardevolle creaties te generen waar ook anderen van profiteren. Deze mentaliteit wordt gekenmerkt door zelfbewustzijn, vastberadenheid en de bereidheid om risico’s te nemen. Wanneer jij de Michelangelo mindset omarmt, zul je bevrediging in het leven ervaren en zul je effectief bijdrage aan je  gemeenschap.

Welke beelden en emoties riepen deze blog bij jou op? Schroom niet en deel je gedachten op mijn contactpagina

Steun mijn MISSIE en PROFITEER van mijn inzichten

Order the English Ebook here.

The English paperback will be available early 2023.

Reageren? Gebruik het onderstaande formulier.